Saturday, 26 March 2016

Mamak goreng mee step by step

Entri pasal mee goreng mamak yang pernah aku buat dulu (kat sini  http://pipsterian.blogspot.my/2015/01/resepi-mee-goreng-mamak-yang-paling-best.html) adalah cara buat mee goreng mamak yang dah aku adjustkan sikit-sikit ikut cara aku bagi sesuai dan mudah untuk dimasak. Sebenarnya step mamak masak mee goreng boleh berbeza dari satu mamak dengan mamak yang lain. Biasanya yang aku tengok, cili kisar dia orang tak tumis. Cili kisar dia orang masukkan setelah masukkan mee kuning terlebih dahulu. Bukan bermaksud cili kisar tu tak masak atau tak ditumis terlebih dahulu tapi dia orang dah masak cili kisar tersebut awal-awal dengan kuantiti yang banyak. Restoran mamak biasanya menggoreng mee goreng berulang-ulang mungkin puluhan atau ratusan hidangan sehari. Oleh sebab itulah cili kisar dimasak terlebih dahulu supaya menjimatkan masa. Kalau tak masak awal-awal tentulah cili kisar kena tumis dahulu setiap kali nak goreng mee. Langkah ini tak praktikal untuk kita ikut sebab kita bukan nak goreng banyak hidangan macam kat restoran mamak. Jadi lebih baik kita tumis cili kisar daripada kita masak awal-awal dalam kuantiti yang banyak. Lagi pula kalau di restoran mamak cili kisar ini bukan sahaja digunakan untuk masak mee goreng. Lain-lain masakan seperti nasi goreng, bihun goreng, kuey teow goreng turut menggunakan cili kisar tersebut.

Inilah dia cili kisar kat restoran mamak yang telah dimasak terlebih dahulu. Tak perlu ditumis lagi. Masa masak cili kisar hanya tambah garam bagi cili kisar ada rasa masin sikit. Gambar ini aku snap kat restoran mamak. Kalau hampa tengok betul-betul dapur dia orang bukannya bersih sangat. Lepas tengok gambar ni silap-silap hampa tak lalu makan dah...haha.

Kat gambar atas tu hampa tengoklah bahan-bahan nak buat mee goreng. Ada garam, pak aji, minyak masak, kicap tamin (nampak separuh), cili kisar, dan tauge. Simple je. Bahan lainnya ialah mee kuning, telur, bawang merah, bawang putih, tomato, cili api, sawi, tauhu yang dah siap digoreng, cucur udang dan sedikit air. Kalau cara aku, aku akan gantikan tauhu keras tu dengan tauhu lembut. Sesuai dengan selera aku. Kalau hampa nak tengok cara mamak goreng mee step by step sila masuk sini https://youtu.be/NsSN-ot-Gnk. Aku dah upload kat youtube.

Kalau ikut cara mamak dalam youtube tu goreng mee mana ada dia ikut step. Bantai ikut sedap dia je....hehe. Yang penting hasilnya. Dari pemerhatian aku, cara mee goreng mamak kalau nak ikut step by step sepatutnya macam ni;

1. panaskan minyak
2. masukkan bawang merah dan bawang putih
3. masukkan kubis
4. masukkan sawi 
5. masukkan cili api
6. masukkan tomato cincang

tak payah tunggu benda-benda kat atas tu layu

7. pecahkan telur. bagi keras sikit kacau bagi hancur/jadi ketul-ketul kecil
8. masukkan mee kuning

Step 1-8 api kecil. Mulai step 9 besarkan api.

9. tambah air, cili kisar, garam dan aji. kacau rata
10. tambah kicap
11. tambah tauge. kacau rata
12. tambah tauhu
13. tambah cucur udang. kacau rata. siap.

Dah selesai menggoreng mee ikut cara mamak. Nak tengok hasil dia. Ni dia rupa mee goreng mamak yang dia buat cara ikut suka dia....haha.

Mee goreng mamak yang digoreng oleh mamak.....bukan aku yang goreng haha!!!!
Sesiapa nak cuba mee goreng mamak yang real tanpa perlu beli kat kedai mamak bolehlah ikut cara mamak dalam video tu masak. Nak ikut cara sendiri pun boleh. Mana-mana sajalah asal bahagia...hehe. Sebelum tutup entri, mai tengok pulak mee goreng mamak versi yang aku adjust mengikut cirasa aku;

Resepi kat sini http://pipsterian.blogspot.my/2015/01/resepi-mee-goreng-mamak-yang-paling-best.html

Tuesday, 22 March 2016

Roti canai mamak power ada bulu la deiiiii

Sarapan pagi aku biasanya roti canai bawang dengan teh tarik. Ini kombinasi sarapan yang tak sihat......hehe bukan aku tak tahu tapi saja buat-buat tak tahu. Kalau dah kena penyakit baru ambil tahu. Biasa la manusia selalu alpa. Bila dah terhantuk baru terngadah. Waktu sarapan aku semenjak jadi pemandu teksi ialah lebih kurang pukul 9 pagi. Lepas subuh aku mengayuh dulu. Sampailah pukul 9 pagi bila penumpang dah reda aku pun cari la kedai mamak. Perut pun masa tu dah mula berbunyi. Itulah masa sesuai untuk mengisi perut. Ada satu kedai mamak yang aku selalu datang. Dekat-dekat rumah aku jugak la. 

Ada satu hari tu dalam minggu lepas macam biasa aku order roti bawang sama teh tarik. Sampai je order aku pun mentekedarah la. Dah separuh makan bila kuis-kuis ternampak la satu benda yang menarik perhatian ku. Hampa tengok la gambar kat bawah ni;


Tu dia.......hampa nampak tak apa yang aku nampak. Kalau tak nampak mai sini aku kasi zoom kasi nampak jelas macam gambar kat bawah ni;


Tuuuu......hampa nampak tak bulu? Bulu apa agaknya? Adakah ianya bulu idung? Rambut? Bulu ketiak? Bulu roma? Bulu Kaki....kih..kih..kih kalau orang lain aku rasa ada yang dah termuntah. Tapi aku maintain je. Nak buat macam mana dah separuh masuk dalam perut aku. Nak muntah pun bukan boleh keluar balik. Lagi pun bulu aje. Apa nak heran dengan bulu. Kita pun ada banyak bulu......haha tapi yang sadisnya  bulu apa aku pun tak tau. Kalau duk memikir bulu apa jadi kembang dan meloya la pulak tekak aku. Kalau la bulu idung......uuuwweeeekkk. Tobat lahum aku tak pi dah kedai mamak tu. Kena cari port lain la pulak jawabnya. Hampa kalau order roti canai lain kali belek-belek dulu sebelum makan. Mana tau kut rezeki hampa baik terselit duit RM100 kat roti canai tu. Kalau nasib tak baik jumpa la bulu macam roti bawang yang aku order tu.....haha mamak...mamak awat la bulu hang banyak sampai berterabur merata.