Friday, 10 November 2017

Stiker Islamik di cermin belakang kereta.

Contoh stiker yang berbentuk Islamik
Dah lama aku nak tulis pasal benda ni. Tentang pendapat aku berkaitan dengan stiker yang berbentuk Islamik di cermin belakang kereta. Ada pro dan kontranya jika tampal stiker yang sedemikian itu. Yang bagusnya ialah pemandu di belakang kita tahu kita orang Islam. Lagi, jika pemandu di belakang kita itu orang Islam, dengan membaca stiker yang ada pada cermin belakang kereta kita, dapat pula kita pahala kebaikan dari bacaan pemandu tersebut jika stiker kita berbentuk zikir contohnya. Ini juga salah satu cara berdakwah. 

Namun demikian ada juga kontranya. Orang yang menampal stiker berbentuk Islamik di cermin belakang kereta mereka kenalah jaga adab di jalan raya. Sebabnya mereka membawa imej Islam. Islam agama yang sempurna, cantik dan molek serba serbi. Mereka pun sepatutnya ada adap sopan yang sangat baik di jalan raya. Jangan potong barisan. Jangan langgar lampu merah. Jangan bawa perlahan di lorong kanan. Pastikan beri signal bila nak tukar lorong dan sebagainya. Pendek kata kena perfect semuanya. Kalau anda tak jaga adab di jalan raya yang dah tentu terima akibatnya ialah Islam. Perbuatan buruk anda di jalan raya akan dikaitkan dengan Islam sebabnya ialah kerana mereka melihat kepada stiker Islamik yang anda tampal di cermin belakang kereta anda.

Apa lagi jika stiker anda bertulis "Islam is the way of life" sebagai contohnya mana sesuai dengan perbuatan anda memotong barisan. Anda kata Islam is the way of life. Tak kanlah anda nak cakap perbuatan memtong barisan itu adalah way of life yang Islam ajar. Sebab itu pada pandangan saya, sesiap yang tampal stiker berbentuk Islamik kat cermin belakang kereta mereka maka jagalah adap kamu di jalanraya. Saya selalu nampak kereta yang ada stiker begini buat perkara yang tak cantik contohnya buang sampah melalui tingkap semasa kenderaan sedang bergerak, memotong barisan, memandu perlahan di lorong kanan. Kalau nak buat juga perkara tak cantik begitu eloklah jangan tampal stiker yang sedemikian rupa kat cermin belakang kereta. Elakkan diri kita dari memalukan Islam. Kepada mereka yang ada stiker yang sedemikian tetapi selalu menjaga adab di jalanraya kerana niat لله تعالى kita ucapkan syabas atas usaha dakwah anda. 

Wallahu’alam bisshawab.