Wednesday, 24 May 2017

Top Up Touch 'n Go

Aku baru perasan kalau top up Touch 'n Go ada tempat tertentu yang kenakan service charge dan ada tempat yang tak kenakan service charge. Naive nya aku kan......hehe. Orang lain dah lama tahu tapi aku baru je tahu. Ketingallan jugak aku ni kan. Enjin lama begitulah. Wear and tear akan menyebabkan ini semua berlaku.....haha. Hampa yang muda, nanti bila umur meningkat jadi macam tu jugaklah. Tapi kan, aku rasa ramai jugak kat luar sana yang tak tahu pasal benda yang aku nak cerita ni. Elok la aku cerita kat sini, jadi sapa-sapa yang tak tahu tu boleh alert. Walaupun penjimatan hanya beberapa sen sahaja, lama-lama dari sen akan jadi ringgit. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Yang ini ada service charge 53 sen.
Hampa tengok resit top up Touch 'n Go kat atas tu. Ada service charge 53 sen untuk top up sebanyak RM20.00. Tak pasti kadar service charge tu tetap atau berdasarkan kepada amount yang kita top up. Yang ini aku top up kat Stesyen Servis/Petrol Pump Petronas. Dia orang ni macam agent kot sebab itulah ada service charge. Buat kerja mestilah ada upah. Yang itu aku tak pertikaikan. Jangan salah paham. Aku pun kalau buat kerja mesti nak upah. Mana boleh bawa teksi free. Kalau girl fren yang naik lain la.....hahaha.....panjang sikit gelak kali ni. Rasanya kalau top up Touch 'n Go kat petrol pump atau 7eleven atau kedai-kedai yang seangkatan dengannya macam KK mesti kena service charge. Kalau hampa tak mahu kena service charge, kena top up kat tempat lain.

Yang ni tidak ada service charge
Okay, resit satu lagi ni, top up amount yang sama tapi tak kena service charge. Yang ini aku top up kat pondok tol lebuhraya. Rasanya semua pondok tol yang ada perkhidmatan tambah nilai tak kiralah hiway PLUS, Metramac, MTD dan sebagainya, semua tak kenakan service charge. Jadi, kita sebagai pengguna elok la gunakan perkhidmatan yang tak kenakan service charge. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit....hehe. Tak lama lagi puasa. Lepas tu rayalah kita. Semua pakat nak balik kampung. Penuhlah lebuhraya kita. Tol kena bayar. Sekarang ni boleh kata semua hiway dah pakai sistem pembayaran tol elektronik. Maksudnya hampa kena top up la. Dah la tol kena bayar, tak kan la nak top up untuk bayar tol pun kena charge jugak.....hehe. Lepas tu masuk hiway kena jem pulak.......berat....berat. Hampa tak suka? Jangan la gunakan hiway bertol. Atau hampa jangan balik kampung. Jangan la marah aku tulis macam tu. Aku belajar dari menteri. Dulu bila harga ayam naik, menteri tu kata jangan makan ayam.......hehe kan senang penyelesaiannya. Kata kuncinya JANGAN. Ingat tu, jangan lupa sampai bila-bila.  Okaylah pembaca semua. Cukuplah temberang aku untuk hari ini. Lain kali ada idea aku temberang benda lain pulak. Jumpa lagi.