Thursday, 14 September 2017

Tayar kereta hampa dah botak kalau hampa dapati ukurannya begini......

Ramai yang tahu dan ramai juga yang tak tahu. Ni aku nak kongsi sedikit sebab aku pun baru tahu........haha. Itulah kan, kalau banyak membaca maka banyaklah ilmu. Malas membaca, kureng la sikit ilmu. Sebenarnya pada tayar kereta ada tanda yang menunjukkan tahap kehausan bunga tayar tersebut. Dalam kata lain, apabila kehausan bunga tayar sampai ke tahap tertentu maka tayar tersebut secara teknikalnya kurang selamat untuk digunakan lagi. Cerita pasa tayar ni, teringat aku kepada sorang kawan. Aku melalut dululah sat ye. Kawan aku ni, hanya tukar tayar kereta dia bila tayar dah nampak benang.....haaa jangan hampa tak percaya. Bunga tayar jangan ceritalah. Tak ada langsung. Licin selicin-licinnya. Macam tayar F1. Tak tau lah aku pasal apa jadi lagu tu. Aku rasa la.....hmmm mungkin pasal kedekut kut. Manusia ni kalau kedekut, nyawa pun dia boleh kompromi. Hampa jangan la buat macam tu naa. Pasalnya kalau accident dan melibatkan orang lain pulak kan ke naya orang tu. Kita kedekut punya pasal, orang lain menanggung akibatnya. Tak adil kepada pengguna jalan raya yang lain.

Okay, mai kita tengok gambar tayar kat bawah ni. Hampa perati betul-betul dalam longkang tayar tu ada macam bar/jambatan yang menghubungkan antara bunga tengah dan tepi. Kalau hampa nak tukar tayar tapi budget tak cukup untuk tayar baru dan alternatifnya cari tayar second hand maka hampa kena perati betul-betul bar ini.

Ada bar yang aku namakan jambatan pada tengah tayar
Untuk lebih jelas hampa tengok gambar bawah ni yang aku tanda dengan bulatan hijau. Bar pulak aku tanda dengan anak panah merah. 


Tujuan bar tu dibuat ialah untuk menunjukkan tahap kehausan tayar. Jika bunga tayar sama rata dengan bar maksudnya tayar tu secara teknikalnya dah tak boleh pakai, dah sampai tahap kehausan maksimum. Bahaya kalau hampa pakai juga sebab tahap cengkaman dia dah kurang. Kalau nak cari tayar second hand, bar penanda ini sangat berguna dalam kita menentukan tayar mana yang kita nak beli. Lagi tinggi/jauh bunga tayar dengan bar, lebih bagus cengkaman tayar.